DSC_0171-Edit.jpg

" Ferencz sötét, meleg hangja különösen hatásos volt a "Weiche, Wotan!" -ban és megörvendeztette a hallgatóságot. "

                           Janine Putzek, Wiesbadeni Futár  " Pasztóz alt hangok (Lina Ferencz) kalauzolták a festő párost "a csúcsra". "

                         Gerhard Hoffmann, Online MerkerFerencz Lina karrierjét színésznőként a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban kezdte. 
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéssel énektanár/előadóművész mesterdiplomát szerzett. Több énekversenyen nyert díjat vagy a fináléban énekelt, mint pl. a 42. A. Dvorzak Nemzetközi Énekversenyen Karlovy Varyban, dal és oratorium kategóriában, az Operaverseny és Fesztiválon a Mezzo TV-vel Budapesten, Barcelonaban a Francesco Vinas Nemzetközi Énekversenyen, és a  "Sacred Music" nemzetközi Énekversenyen Rómában. 

A zeneakadémiai tanulmányok után Németországba költözött, énektechnikai tudását Josef Protschkánál, később Barbara Schlicknél tökéletesítette. Mindeközben barokk éneklést Firenzében James Gray-nél a kiváló zongorista és kísérőnél tanult. 
2014-ben a hangja szopránból mezzoszoprán lett. Az új repertoárt Salzburgban, Ausztriában, Mario Diaznál, a Mozarteum Professzoránál sajátította el és dolgozta ki. Jelenlegi énektanárnője Gerlinde Jelinek, a koloratúrszoprán és a bécsi Operabál Zenekar vezetője.


Énekesi pályája elején többek között énekelte La Ciesca szerepét Puccini Gianni Schicchi operájából, Scaffettát, az angol baletttáncosnőt alakította  B. Galuppi, Il caffe di Campagna c. operájának ősbemutatóján, a Gödöllői Kastély Barokk Színházában, Donna Elivra szerepét,  a 2. Dámát,  W. A. Mozart Varázsfuvolájából, Svatonovice-ban, Csehországban és mint "cover", azaz helyettesítő, Tatjana szerepét  P. I. Csajkovszkij, Anyegin c. operájában próbálta be a hildesheim-i operaházban (TfN), Németországban, 2012-ben.


2015-ben Aglaia, a Költészet szerepét énekelte Johann Michael Haydn "Die Wahrheit der Natur" daljátékának félszcenírozott ősbemutatóján a Mozarteum Solitair Koncerttermében, a Salzburger Hofmusik zenekar kíséretében. Ebből a daljátékból egy CD  felvétel is készült, 2018 - ban a CPO kiadásában jelent meg.
A wiesbaden-i Wagner Társaságnál elnyerte a bayreuthi ösztöndíjat

és a wiesbadeni operaházban beugróként Leos Janacek Katja Kabanova c. operájában Glascha és Fekluscha szerepét is énekelhette, Hamar Zsolt vezényletével. A következő évadban R. Strauss Árnyéknélküli asszony c. operájában az Eine Stimme von oben szerepét, mint fekete angyal sikerrel alakította. Mindeközben Flosshilde (R. Wagner, A Rajna kincse) szerepét mint "cover" tanulta be Alexander Joel keze alatt.


Számos ősbemutatón és koncerten énekelt Európában és New Yorkban. 2019 - ben a salzburgi Dómban W. A. Mozart Koronázási miséjében az alt szólót énekelte zenekarral,100 tagú kórussal, Hollerung Gábor vezényletével.

2020 elsõ napján, Asconában Jonathan Östlund  karácsonyi dalait, fuvolára, ének hangra, zongorára és vonós zenekarra, szintén ősbemutató, adta elő, az orchestra da camera del Locarnese zenekar kíséretével, Andreas Laake vezényletével.

Filmes produkcióban 2010-ben Jan Schmidt Garré rendezésében  a "Chopin in der Oper" című dokumentumfilmben szerepelt. A 3Sat és az Arte csatornákon sugározták. Mint vokálénekes Katja Pratschke és Hámos Gusztáv több részes Fotófilm projektjében a "Sample Cities"-ben hallható. A projektet számos Filmfesztiválon bemutatták, Indiától Braziliáig.